Mobilyanın Geleceği Nasıl Olacak?

Mobilya Tasarımının Z Kuşağı ile Geleceği 

Mobilya tasarımı nedir?

Her gün kullandığımız eşyaların görüntüsü hiç dikkatinizi çekti mi? Neden böyle yapılmış oldukları hakkında hiç düşündünüz mü? Peki ya Gelecekte nasıl olacaklar? Bu konular hakkında merak ettiğiniz sorular varsa. Bu yazıda cevapları birlikte arayacağız.

Mobilya tasarımı, mimari ve endüstriyel tasarımdan pek farklı değildir. Ancak mobilya tasarımı, bilinen tasarım ilkelerinin yanında endüstriyel tasarımdan işlevsellik, orijinallik ve ekonomi gibi ilkeleri alırken, mimariden ise denge, devamlılık ve hakimiyet ilkelerini alır. Bu ilkeler doğrultusunda mobilya tasarımı insanların kullanımı için iç dekorasyona uyan sağlam ve kullanışlı mobilyaları ortaya çıkarır.

Mobilya tasarımı tam olarak, soyut bir fikri somut bir ürüne dönüştürme aşamasıdır. Tasarım elemanlarını mobilya tasarım ilkeleri ışığında birleştirerek bir birlik oluşturur ve en sonunda kullanışlı ve estetik hazlara hitabeden bir mobilya ortaya çıkar. 

Mobilya tasarımının ilkeleri

Tasarımın birçok prensibi vardır, mobilya tasarımının da kendine özgü prensipleri vardır. Tasarımcılar bu prensipleri hem sorunlara çözüm bulmak için hem de estetik mobilyalar oluşturmak için kullanırlar. 

Denge; Mobilya tasarımında çokça kullanılan prensip dengedir. Denge hayatımızın önemli bir parçasıdır. Bu sebeple mobilya tasarımının ilk halkasıdır. Mobilya tasarımında denge hissi nesnelerin boşluk içinde dağıtılmasıyla elde edilir. 
Denge üç farklı şekilde elde edilir.

  1. Simetrik denge; tasarım elemanlarının belirli bir düzende tekrarında oluşur. Doğada sıklıkla rastlanır. Mobilya tasarımında sıkça kullanılan simetrik dengeye kimileri istikrarlı ve sağlam derken, kimileriyse sıkıcı bulur.
  2. Asimetrik denge; bu denge türünde tekrara rastlanmaz aksine genellikle karmaşık şekiller zıt kutuplarda tercih edilir. Mobilya tasarımında asimetrik denge oluşturmak epey zordur, tabiri caizse “tasarımcı gözü” gerektiren bir konudur.
  3. Radyal denge; tasarım öğelerinin bir merkezden dairesel şekilde içeri ya da dışarı uzanmasıyla oluşur. Bu dengenin mobilya tasarımında en bilinen örneği yuvarlak bir masa etrafına dizilmiş sandalyelerdir.

Ritim; daha çok müzikte kullanılıyor olsa da ritmi görsel olarak da görebiliriz. Ritim tekrar ve devamlılık ile hem doğada hem de mobilya tasarımında sıkça kullanılır. Mobilya tasarımında ritim hareket oluşturmak için tasarım elemanlarının tekrarlanmasıdır. Mobilya tasarımında bu prensibi fark etmeseniz bile sizi cesur bir ifadeyle uyararak ilginizi çekebilir.

Vurgu; tasarımda ilk olarak sorulan başlangıç sorusu “neye dikkat çekeceğiz?” sorusudur. Bu soru tasarımda neyi ön plana çıkaracağımızın cevabını verir. Vurgu mobilya tasarımda tek başına değil birkaç farklı tasarım prensibi ile birlikte kullanılmaktadır. Tasarımın önemli noktasını vurgulamak için izleyiciyi istediğimiz noktaya yönlendirecek bir ritim oluşturulabilir ya da ışık ve renkleri kullanarak bir kontrast oluşturulabiliriz. Ayrıca farklı doku, form ve boyutları kullanarak vurguyu daha güçlü hale getirebiliriz.

Gelecekte bizi ne bekliyor?

Sorularınızı şimdiden duyar gibiyim, geçmişten günümüze mobilyaları gördük ama mobilya tasarımı nereye gidiyor? Diye soruyorsanız gelecekte mobilyalara bir şey olmayacak şimdi ne yapıyorlarsa yine aynı şeyleri yapacaklar. Ancak teknolojinin gelişmesiyle Jetgiller dizisindeki gibi sandalyelerde yolculuk yapmak ya da sabah sporumuzu yataktan kalkmadan yapma gibi farklılıklarla yaşamamız uzak bir ihtimal olsa da gelecekte mobilyalar daha da akıllanıp bizimle birlikte yaşamaya hayatımızı daha da kolaylaştırmaya devam edecek. 

Ancak farklı kullanım alanları için farklı çözümler sunan mobilya tasarımları görmemiz daha olası. Örneğin, sadece evcil hayvana sahip insanların kullanabilmesi için üretim yapan mobilya işletmeler görebiliriz. Sanatçılar, yöneticiler, ofis çalışanları ve daha birçok farklı kitle için farklı çözümler üreten mobilya tasarımcıları görmek mümkün olacak. Bu sayede sektör tüketici odaklı büyümeyi daha da detaylandırarak devam edecek diyebiliriz.

Z-kuşağı nasıl mobilyalar tercih ediyor?

Günümüzde değişen yaşam biçimleri ihtiyaçların çoğalmasına neden oldu. Bu ihtiyaçlar zamanla birtakım yeniliklerin insan hayatına girmesini sağladı ve zamanla artan ihtiyaçlar teknoloji kavramını bir gereklilik haline getirdi. 

Bu gereklilik eğitim, kültür, ekonomi, sosyal yaşam gibi etkenlerle bir araya gelerek mobilya seçiminde de etkili olmakta. Bu anlamda son dönemde yükselişte olan mobilya tasarım sektörü özellikle özgün tasarım alanında ilerlerken yeni oluşan bir genç tüketici sınıfını da göz ardı etmemeli.

Ayrıca Z-kuşağı ile ilgili araştırmaları yorumlamak gerekirse genç nesiller doğa dostu mobilyaları daha çok tercih ediyor. Mobilyada özgün tasarımları ve orijinalliklerini kavraya bilen gençler, mobilya tasarımlarında kendilerine özgü problemleri çözen orijinal tasarım mobilyaları daha çok tercih ediyor. Aynı anda farklı sorunlara çözüm getiren mobilya tasarımları gençlerin ilgisini çekmede daha başarılı olacak gibi gözüküyor. Bir koltuk neden akıllı ekipmanlara sahip olmasın ki? Yenilikçi sorunlara yenilikçi çözümler getiren mobilya tasarımları gençleri her zaman kendisine çekecektir.

 


Yorum / Soru ekleyebilmek için üye olmanız gerekmektedir.